X

INVESTIGACIÓ SOBRE DOLOR MUSCULAR VAGINAL, GESTIÓ EMOCIONAL I VINCLES RELACIONALS

Diálogos con mi vagina Hasta el coño; Con el coño, Desde el coño y Ante el coño.

DIÁLOGOS CON MI VAGINA: HASTA EL COÑO; CON EL COÑO; DESDE EL COÑO Y ANTE EL COÑO

(AUTO)ETNOGRAFÍA DEL DOLOR MUSCULAR VAGINAL. CUERPOS, EMOCIONES Y VÍNCULOS RELACIONALES.

Laia Ramiro Rubal, 2024

 

La Laia Ramiro Rubal, de la cooperativa Magranes, ha realitzat una investigació per al seu Treball Final de Màster en Gènere i Feminismes (especialització en antropologia feminista) sobre el dolor muscular vaginal i la gestió de les emocions en les relacions. S’ha investigat força sobre el vaginisme, les seves causes i conseqüències però queda molt per explorar pel que fa a la gestió emocional que se’n fa en aquestes vivències de dolor i com s’acompanyen o no en les relacions.

El diseny metodològic d’aquesta investigació està basat en l’autoetnografia, que parteix de la pròpia experiència per connectar amb altres cossos que han experimentat vivències similars, en aquest cas, les experiències de cinc persones més que han ofert el seu testimoni. Des de la teoria del coneixement situat de Donna Haraway, la investigació de caràcter qualitatiu està centrada en l’autoetnografia encarnada i l’etnografia encarnada (Antropología encarnada. Antropología desde una misma. Mari Luz Esteban, 2004), juntament amb l’estudi de la recol·lecció i col·lectivització d’històries de vida a partir de cinc entrevistes, que s’entreteixeixen amb la teoria fent una revisió bibliogràfica sobre la temàtica escollida.

En aquest treball es presenta un marc teòric per situar la lectora en el context històric i cultural sobre el vaginisme (contracció muscular vaginal) i la dispareunia (dolor genital) en l’àmbit biomèdic, es parla de sexualitat, de normativitat i de cossos desitjats y/o acceptats. També indaga sobre altres mirades actuals amb perspectives feministes i holístiques en l’experiència de dolor als músculs de la vagina i explora el context relacional del vaginisme i la seva dimensió emocional a través dels conceptes de dolor, plaer i dolor-plaer. Per últim, també exposa la narrativa actual del vaginisme explorant una incipient ressignificació del concepte a través de la col·lectivització del dolor.

Finalment, es presenten i interpreten els resultats de l’anàlisi realitzat.

“A veces, mi vagina toma decisiones de manera autónoma. A veces, decide

tensar y contraer sus músculos de entrada y cerrar así el paso a todo pene

que se acerque. A veces, mi vagina decide cerrarse. A veces, mi vagina no

quiere intrusos, eso sí, es muy selectiva, solamente se reserva el derecho de

admisión para los penes. Ella decide por su cuenta, sin preguntarme, sin

tener en cuenta mis emociones o mis deseos, sin saber lo que siento. Pero

creo que tampoco lo necesita, ella sabe mucho más que yo sobre esa cuestión.”

#Día 1, 28 de enero de 2020.

(Laia Ramiro Rubal, 2024)

TFM Laia Ramiro Rubal_Diálogos con mi vagina_hasta el coño, con el coño, desde el coño y ante el coño

*Aquesta investigació està realitzada en castellà ja que ha estat presentada a la Universitat del País Basc (UPV/EUH).

Podeu escoltar un resum de la investigació de la Laia a partir del minut 38 del podcast Puntes Rebels: Maquillatge en la infància, cures i dolor muscular vaginal.

 

 

Ves al contingut